Hur fungerar ränteavdrag?

Publicerad: 2023-01-15

När du lånar pengar och betalar ränta så kan du ha rätt till skattereduktion för ränteutgifter - det vill säga ränteavdrag. Rätten till avdrag för ränteutgifter är relativt omdebatterad då den anses ha en effekt på den finansiella stabiliteten i samhället eftersom det bidrar till både högre bostadspriser och högre belåning hos hushållen1. Oavsett om avdraget är en bra idé eller inte så är det viktigt för dig som ska låna pengar att förstå hur avdraget fungerar, och att det inte är helt omöjligt att dessa regler kommer att förändras med tiden.

Ränteavdragskalkylator

SEK
%

Räntekostnader per år0 SEK
Ränteavdrag per år0 SEK

Vilka regler gäller för ränteavdraget?

Ränteavdrag får göras på de flesta typer av lån, dock är ränta på studielån undantaget. Följande kriterier behöver vara uppfyllda för att få göra avdrag 2:

  • Räntan avser en skuld som du är betalningsansvarig för.
  • Räntan behöver vara betald under året som du gör avdrag för.
  • Räntan får inte ha lagts till på skulden, du behöver med andra ord faktiskt ha betalat räntan.
  • Har du betalat ränta i förskott så får du inte göra avdrag på den delen av räntan som avser tiden efter 31 januari året efter inkomståret.
  • Du får även göra avdrag för räntekompensation - t.ex. om du säger upp ett lån i förtid och blir skyldig att betala en ersättning om du har haft bunden ränta.

Hur mycket får man dra av?

Du får göra avdrag på 30 % på dina räntekostnader upp till 100 000 SEK. Om du har större kostnader än så får du göra avdrag på 21 % på den delen som överstiger 100 000 SEK. Om ni är två som står på lånen, vilket inte är helt ovanligt i bolånesammanhang så får ni också göra dubbelt så stort avdrag. Vanligtvis kommer ni fördelas 50 % var av ränteavdraget om ni är två som lånar pengar. Om det är fördelaktigt för er att ändra på fördelningen av avdraget så rekommenderar vi att ni pratar med er bank.

1 Ränteavdrag och hushållens lån - Finansinspektionen

2 Avdragslexikon för privatpersoner - Skatteverket

Har du hittat något fel i texten eller vill du bara säga hej? Skicka ett mail till .